Gezond eten – Een struggle… of niet? (Evelien)

“Ik eet best gezond” Typ ik terwijl ik nog eens van mijn stuk côte d’Or chocolade bijt. Geef toe…er is echt geen lekkerdere chocolade als de gewone, simpele melkchocolade van Côte d’Or.

Ik ben een enorme snoeper en lekkerbek eerste klas. En alsof dat dan nog niet genoeg is heb ik ook het karakter van een peuter en wil ik alles nu en het liefst ook nog eens in grote aantallen. Heel moeilijk is dat! Als je dan de intensie hebt om gezond te eten.

Mensen geven me vaak de opmerking Pfff waarom moet jij nu op je eten letten met je 50 kilo en draaien er liefst ook nog eens met hun ogen bij. Wel beste mensen, eerst en vooral weeg ik echt wel meer dan 50 kilo thank you very much! En ten tweede, ik weeg ook alleen maar het gewicht dat ik weeg net doordat ik zo op mijn eten let. Op je eten letten is best zwaar werk! Zeker voor een freitzak als ik!

Daarstraks op het werk had ik er nog een gezellig gesprek over met mijn collega’s. Wat is gezond eten? En wanneer ben je ongezond aan het dieten?

Voor mij is het best duidelijk. Ik kan niet “nee” zeggen tegen een bepaald voedingsmiddel. Je gaat me trouwens ook niet wijs maken dat dat gezond is. Ik ben er van overtuigd dat je alle voedingsstoffen nodig hebt om gezond te zijn. Ik ben er echter ook van overtuigd dat overdaad schaadt en dat voor jou sommige dieeten niet zullen werken terwijl die voor andere mensen wonderen verrichten.  Ikzelf eet bijvoorbeeld maar 1 keer per dag koolhydraten, terwijl Kelly echt probeert om dit tot een absoluut minimum te beperken. Haar manier werkt voor haar, maar mijn manier werkt voor mij. En waar Kelly totaal niet het gevoel heeft dat ze iets mist voelde ik me niet zo gezond die periode dat ik totaal “carbfree” ging. Ik bewonder Kelly wel enorm! Voor haar “carbfreenessness”. Het is mij niet gegeven om zoveel karakter te tonen.

Ach, eten en diëten… Ik kan daar nog uren over praten. Maar dat stuk chocolade geraakt niet uit zichzelf op natuurlijk.

Comments