Een woordje verduidelijking bij dit deel van de blog (Evelien)

Waarom in hemelsnaam zo’n zwaar thema aansnijden op een anders zo luchtige frivole blog? Ik vertel het je graag.

Met de beste wil van de wereld kan je er tegenwoordig niet meer naast kijken. Meer en meer mensen in mijn persoonlijke omgeving (en ik durf er voor te wedden ook in jullie omgeving) hebben te kampen met mentaal/emotionele problemen.

Misschien ben jij dit nu aan het lezen en moet je toegeven dat je jezelf ook tot deze groep mensen telt?

Hier is niets mis mee! Ikzelf had in het verleden een zware depressie en moet hier nog altijd waakzaam voor zijn. In die periode schreef ik ook al een blog.

https://harshlullaby.wordpress.com/

Een blog die bedoeld was om ellende van me af te schrijven. In de periode dat het beter met me begon te gaan heb ik me een tijd geschaamt voor die blog. Hoe durfde ik zomaar mijn gevoelens aan het grote publiek te tonen? Maar met de jaren ben ik meer en meer tot de conclusie gekomen dat er niets mis is met je slecht voelen, dat er niets mis is met dit te tonen aan mensen en sterker nog, dat er iets mis is met mensen die je daarom zouden veroordelen.

Verder ken ik tal van mensen in mijn omgeving waar het momenteel ook niet zo goed bij gaat.

Ik vrees dan ook dat dit soort problemen meer en meer van deze tijd worden en dat we een manier moeten vinden om dit te kanten. Wat ik ook merk is dat dit nog steeds een thema is waar met veel schroom over gepraat wordt, als er al over gepraat wordt. Mentale problemen is taboe, en zo lang dit dood gezwegen wordt zal er nooit een echte kanting kunnen komen…

Kelly en ik besloten een tijdje geleden al dat we dit onderwerp wat actueler willen maken. Dat we ons eigen verhaal van ons af kunnen schrijven, maar vooral ook dat anderen met dezelfde problemen een plek hebben om naar toe te komen. Een plek waar je mensen terug vindt die dezelfde ervaringen hebben (gehad), een plek waar je niet alleen hoeft te zijn met die vervelende gedachten in je hoofd en een plek waar je, als je daar behoefte toe hebt, je eigen verhaal van je af kan schrijven. Het is heel belangrijk om te weten dat jij, als jij ook met deze problemen kampt, niet alleen bent. Je zal dus merken dat er hier op regelmatige basis nieuwe posts zullen verschijnen. Samen gaan we de strijd aan!

Voor mensen die niet zelf met mentale problemen kampen maar wel mensen kennen in hun nabije omgeving wil ik ook iets zeggen;

Je steun doet er wel degelijk toe! Zelfs al lijkt het alsof het nooit beter wordt, alsof alles wat je zegt verdwijnt in het ijle niets, alsof je niet lijkt door te dringen en de emotionele afstand groter lijkt te worden… Je steun en je nabijheid doen er echt wel toe! Hou steeds in je achterhoofd dat je belangrijk bent en blijft voor deze persoon. Maar hou er ook rekening mee dat je zelf ook maar tot op een bepaald niveau sterk kan zijn. trek tijdig aan de alarmbel en wees niet bang om bepaalde problemen aan derden voor te leggen. Je kan niet voor een ander zorgen als je zelf op je laatste adem bent. En vooral DANK JE WEL! Je bent enorm belangrijk in deze personen hun strijd.

 

 

Comments