Spulletjes een 2de leven geven (Kelly)

Wie van jullie is er ook verzot op rommelmarktjes afschuimen op zoek naar spulletjes, urenlang rondsnuiteren in kringloopwinkels?

Ik beken, dit is ondertussen een hobby van mij geworden. In de loop der jaren heeft mijn smaak qua interieur, kledingstijl enz een ommezwaai gekend. Van het strakke wit ben ik ondertussen afgestapt. Ik kan ook niet echt zeggen welke stijl binnenin mijn huis eruit springt. Het gaat van landelijk naar retro spullen. Voor sommigen onder de cleane stijliconen kan dit voor hen als chaotisch overkomen. 🙂

Maar voor mij straalt dit gezelligheid en warmte uit. Een echt thuisgevoel.

Het geeft mij ook een soort van kick dat ik een spulletje voor een appel en een ei gevonden heb. En één understatement kan ik door “ervaren kringloopafschuimer” al wel van de baan vegen is, dat deze bezoekers enkel en alleen maar kansarmen zijn. Bewijs, ik heb een goede job, een goed inkomen, een mooi huis,…

Oké, ik heb er voor gekozen om halftijds te gaan werken, maar dit heeft niets te maken dat ik nu meer 2de hands spullen aankoop. Toen ik 4/5 ging werken deed ik al aan 2de hands kopen. Zelfs toen ik nog thuis woonde en tijdens het middelbaar etalage deed, kocht ik geregeld 2de hands spulletjes.

Maar waarom koop ik nu meer 2de hands spullen?

Heel het “burn-out”proces heeft mij aan het denken gezet. Zijn wij gelukkiger als we nieuwe, dure spullen aankopen? In mijn geval niet!

Kan je door 2de hands spullen aan te kopen, je gelukkiger voelen? Ja, want je draagt tevens ook een steentje bij aan de maatschappij, het welzijn van de leefwereld. Oké, je verzet je dan wel eenderzijds tegen de economie, de plaatselijke handelaars die moeten ook overleven. Maar van één 2de hands spulletje of meerdere aan te kopen zal deze wel draaiende blijven. En de missie/visie van de kringloopwinkels dat spreekt mij ook wel aan, nl. duurzame wereld (sociale tewerkstelling, aandacht voor het milieu, originele en betaalbare spullen).

Ik denk dat vele personen deze tijd bewuster leven, nadenken over consumeren. Want als je ziet wat er allemaal wordt weggegooid. De afvalberg wordt alleen maar groter. Terwijl er zoveel mooie, leuke en nog in prima staat dingen worden weggegooid.

En neen, ik ben niet beschaamd om te zeggen dat ik een 2de hands jurkje aan heb. Als je dan leuke reacties krijgt uit je omgeving. Maar als je dan zegt dat dit uit de kringloopwinkel komt, dan merk je bij sommigen wel enige vorm van “afkeer”. Waarom moeten we ons schamen? Mensen denken dan direct dat je het dan financieel moeilijk hebt. Oké, er zijn mensen die nieuwe spulletjes niet kunnen kopen vanwege hun financiële toestand. Maar een kringloopbezoekje gaat niet zozeer gepaard met weinig of geen geld hebben.

Tijdens mijn klopjacht ben ik al vele bekenden tegengekomen.

Ik ben ook altijd op zoek naar kwaliteitsvolle en duurzame spullen, spullen die een waarde hebben. Die je in de “gewone” winkel niet voor een appel en een ei kunt kopen. Ik vind dat gedragen, oude spulletjes een ziel hebben.

Soms hoop ik stiekem dat ik een schat vind en kan mee doen met “rijker dan je denkt”. 😉 Hoe zot zou dit zijn, iets kopen voor bv. 1 euro en dat dan effectief een geschatte waarde heeft van om U tegen te zeggen.

De volgers op mijn instagram “kellys_feelgoodpage” hebben al een paar outfits van mij zien passeren. En oh ja volgers…. deze komen allemaal uit de kringloopwinkel. Een goede wasbeurt gegeven en niemand merkt dat dit al een voorgaand leven heeft gehad.

Oké, misschien is het niet meer zo trendy. Maar zoals jullie weten volg ik de mode niet zozeer. Want waarom moeten we gelijk een kudde dieren de mode volgen?

Natuurlijk zijn er wel spullen die ik niet 2de hands zal kopen, zoals; schoenen, lingerie, slaapkledij, sokken enz… Maar als er mensen zijn die dit wel doen, voor mij geen probleem. Iedereen moet kijken naar zichzelf. Ik verkoop de spulletjes die ik niet meer moet hebben ook via zoekertjes.  Je bent van je spullen af en je maakt er iemand gelukkig mee. Is een win-winsituatie. 🙂

En het snuisteren in de kringloopwinkels of op de rommelmarkten zorgt ook voor sociaal contact. Telkens wanneer ik deze bezoek, gegarandeerd dat dit gepaard gaat met een praatje. Toch gezellig? De sfeer die er hier heerst vind ik best wel leuk. Iedereen met een eigen verhaal, met een eigen missie op zoek naar dat waardevolle om een nieuw leven te kunnen geven.

Ga zelf eens een kijkje nemen en doorbreek de taboe van dat dit enkel voor mensen is met een laag of geen inkomen. Je zult versteld staan wie je hier misschien zult tegenkomen.

PS: volg mijn persoonlijke instagram en je zult geregeld mijn koopjes tegen komen.

Veel succes en laat ons weten of jij al ooit een grote schat hebt gevonden.

 

 

Comments